Menyanyi dan Ajar Bahasa & Komunikasi 2 Hala Sekaligus Bagi Anak Lambat Cakap

Kanak-kanak memang sukakan lagu. Sebab tu lah mereka boleh habiskan berjam-jam hanya untuk menonton video nyanyian di Youtube, tv dan lain2. Banyak perkara juga yang boleh dipelajari dengan lagu, seperti meniru aksi, meniru perkataan, mengikut rentak belajar bersosial jika lagu dinyanyikan beramai-ramai.

Sebenarnya, lagu juga boleh digunakan untuk mengajar bahasa & komunikasi 2 hala kepada kanak-kanak terutamanya bagi kanak-kanak lambat cakap dan mengalami masalah utuk berkomunikasi 2-hala. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh lakukan semasa menyanyi bersama-sama anak anda:

Nyanyikan lagu yang menarik minat anak anda

Tak kisah sebenarnya lagu apa pun, tapi yang penting lagu tersebut menarik perhatian anak untuk turut serta menyanyi bersama anda. Anda boleh cipta sendiri lagu anda ataupun nyanyikan lagu yang sudah sedia ada di media.

Nyanyi secara bersemuka

Apabila bersemuka, anak akan lebih mudah untuk belajar daripada anda seperti ekspresi muka, aksi yang anda lakukan dan perkataan yang anda sebutkan. Anda pun lebih mudah untuk melihat apa yang anak anda lakukan dan beri respon padanya.

 

Nyanyi dengan perlahan (kelajuan lagu)

Biasa kita dengar di video, ada lagu-lagu yang terlalu laju sebutannya, sehingga sukar untuk anak menangkap dan memahami setiap satu perkataan yang disebutkan dalam lagu. Jadi adalah lebih mudah sekiranya anda nyanyikan lagu dengan lebih perlahan pada anak. Jadi anak akan lebih mudahuntuk meniru aksi dan juga sebutan perkataan dalam lagu.

Cipta peluang untuk anak turut serta

Bagi sesetengah kanak-kanak yang mengalami masalah kelewatan bahasa dan sukar untuk melakukan komunikasi 2 hala, mereka tidak boleh atau sukar untuk turut serta untuk menyanyai dan nelakukan aksi bersama-sama. Untuk anak sebegini, kita perlu mencipta peluang untuk mereka juga belajar turut serta.
Peluang tersebut perlulan bergantung kepada umur anak, perkembangan kemahiran dan minat mereka. Anda boleh biarkan mereka mengetuk drum, xylophone, periuk, sudu, kuali pun boleh guna juga. Atau anda boleh biarkan mereka menyanyi beberapa perkataan atau ayat di dalam lagu bagi anak-anak yang masih belajar bercakap. Apabila mencecah 3 tahun, mereka biasanya sudah boleh menyanyikan kebanyakan perkataan dalam lagu yang mereka suka.

Berhenti & tunggu

Jika anda rasa anak anda boleh untuk turut serta menyanyi bersama, anda boleh bantu anak anda dengan berhenti seketika dan tunggu respon anak pada perkataan-perkataan kunci di dalam lagu. Tempat yang sesuai untuk anda berhenti biasanya di akhir perkataan . Contohnya seperti “twinkle twinkle little star, how i wonder what you ……’. Berhenti dan tunggu respon anak dengan penuh harapan (kekalkan eye contact dan condongkan badan ke depan sedikit). Anak mungkin akan cuba untuk menyebut ‘are’. Tetapi sekiranya anak tidak menyebutnya selepas anda menunggu beberapa ketika (+/- 10 saat), anda perlu memberikan jawapan. Mungkin kain kali anak akan menyebutnya.

Bantu anak untuk melakukan aksi

Sekiranya anak tidak dapat melakukan aksi dengan sendiri, bantulah anak anda untuk melakukannya. Pegangkan tangan anak dan lakukan aksi. Ini boleh mengajar mereka untuk meniru aksi dan kemudian meniru perkataan pula.

Tukarkan perkataan

Bagi kanak-kanak yang sudah boleh menyanyi lagu dengan baik. Anda boleh cuba untuk menukar lirik lagu dengan perkataan lain untuk menarik perhatian anak. Sebagai contoh, ‘Pak Mamat ada zoo…” Jika anak anda memahami lagu dan teruskan menyanyai bersama anda, anda boleh membantu anak anda untuk berfikir mengenai haiwan-haiwan yang ada di zoo pula. Contoh “di zoonya ada gajah”.. dan seterusnya.

Ulang lagu

Jangan risau untuk mengulang lagu yang sama berulang-ulang kali sekiranya anak anda menyukai lagu tersebut. Pengulangan akan membolehkan mereka belajar dengan lebih baik.

Gunakan aksi, gambar dan ekspresi muka untuk anak mudah faham

Terdapat lagu-lagu yang mempunyai perkataan yang sukar difahami oleh kanak-kanak. Jadi anda boleh gunakan aksi atau gambar atau ekspresi muka untuk memudahkan anak untuk faham. Sebagai contoh lagu ‘labah-labah panjat perigi’. Mungkin anak tidak tahu perigi itu apa, jadi anda boleh gunakan gambar untuk menggambarkan perkataan tersebut. Atau anda boleh tukar perkataan perigi kepada perkataan lain yang lebih sesuai seperti dinding, pokok dan lain-lain.

Menyanyi lagu bukan sahaja perkara yang menyeronokkan, tetapi ianya boleh menjadi aktiviti untuk anak anda belajar bahasa dan komunikasi 2 hala dengan menyanyi bersama anda serta memberi respon pada apa yang anda lakukan.

About Aishah Kassim

"Knowledge is Never a Waste" Kepakaran saya adalah dalam memberikan khidmat nasihat bagi meningkatkan kemahiran BERKOMUNIKASI bagi KANAK-KANAK dan orang DEWASA. Bersama-sama berkongsi PENGETAHUAN dan PENGALAMAN..:)